Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

λίγα λόγια για το ιατρείο αλληλεγγύης




για να είναι η ισότητα και η αλληλεγγύη

ο ΚΑΝΟΝΑΣ της κοινωνίας

και ΟΧΙ η εξαίρεση.



λίγα λόγια για τη γνωριμία


        με το Κοινωνικό Ιατρείο αλληλεγγύης Κορίνθου


     Ο χώρος αυτός οργανώθηκε και λειτουργεί αποκλειστικά με εθελοντές αλληλέγγυους-ες. Κανένας κομματικός σχηματισμός, καμμιά δημοτική παράταξη δεν ταυτίζεται μαζί του,  και καμμία βοήθεια δεν έχει υπάρξει από το επίσημο Κράτος. Κανείς δεν πληρώνεται για τις υπηρεσίες που προσφέρει. Αντίθετα πληρώνουμε ενοίκιο,  ηλεκτρικό και θέρμανση, ενώ το τηλέφωνο μάς έχει παραχωρηθεί από ιδιώτη για τον πρώτο χρόνο. Εθελοντές, πολίτες, συνδικάτα, συλλογικότητες ακόμη και ομάδες αλληλεγγύης από το εξωτερικό, συνεισφέρουν για να καλυφθούν τα παραπάνω έξοδα συντήρησης του χώρου και ταυτόχρονα όλοι μαζί μαζεύουμε φάρμακα, ιατρικό εξοπλισμό και αναλώσιμα υλικά για τη στήριξη του ιατρείου.

Όλοι οι υγειονομικοί (επαγγελματίες υγείας), αλλά και όσοι προσφέρουμε διοικητική υποστήριξη και όποιοι άλλοι βοηθούμε στην καθημερινή λειτουργία του ιατρείου, του οδοντιατρείου και του φαρμακείου, πιστεύουμε πως η υγεία είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα. Διεκδικούμε ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας για όλους (έλληνες και μετανάστες),  και καταγγέλλουμε τις σημερινές κυβερνήσεις πού όχι μόνο δεν το παρέχουν, αλλά αντίθετα φροντίζουν με κάθε τρόπο να το στερούνται όλοι οι ανασφάλιστοι. Εσάς τους ανασφάλιστους, που σήμερα σας ζητούν να πληρώσετε ακόμα και μέσα στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ, προσπαθούμε όλοι εμείς να στηρίξουμε. Και θέλουμε εδώ να ξεκαθαρίσουμε πως αν κάποιος/α από εσάς έχει κοινωνική ή ιδιωτική ασφάλιση και καλύπτεται για έξοδα περίθαλψης - αν έχει δηλαδή βιβλιάριο υγείας, ακόμα και απορίας (πρόνοιας) - δεν γίνεται δεκτός στο ιατρείο. Θέλουμε αυτό να το σεβαστείτε, γιατί οι ασφαλισμένοι έχουν άλλες δυνατότητες.

          Δεν κάνουμε φιλανθρωπία, αλλά αλληλεγγύη σε έναν αγώνα για το δικαίωμα των ανασφάλιστων σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το κάνουμε εντελώς δωρεάν, δεν  θα πληρώσει κανείς ποτέ και τίποτα και δεν  αμειβόμαστε από κανέναν γι’ αυτό. Αντίθετα, βάζουμε και κάποια χρήματα από την τσέπη μας. Επίσης, δεν αμείβεται κανένας από τους εξωτερικούς συνεργάτες στα ιατρεία ή στα εργαστήρια, αν και όταν χρειαστεί. Το κάνουμε με πολύ μεράκι, αλλά και κόπο, γιατί δεσμεύουμε αρκετό από τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο που μας αφήνει η κανονική εργασία μας από την οποία ζούμε. Και θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να εξασφαλίσουμε δωρεάν και νοσοκομειακή περίθαλψη, αν χρειαστεί, πιέζοντας τις διοικήσεις των νοσοκομείων να μην εφαρμόσουν την απαράδεκτη νομοθεσία που απαιτεί εδώ και δύο χρόνια από τους ανασφάλιστους να πληρώνουν όλο το κόστος της νοσηλείας τους.  

         Δεν εγγυόμαστε όμως πως θα τα καταφέρουμε, όπως δεν εγγυόμαστε ότι θα έχουμε πάντα λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας των ανασφάλιστων ασθενών. Δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε ένα πλήρες σύστημα υγείας. Μπορεί μερικές φορές να μην έχουμε το κατάλληλο φάρμακο ή εμβόλιο στο φαρμακείο μας, να μη βρίσκουμε τον πιο κατάλληλο ειδικό γιατρό ή να καθυστερεί το ραντεβού μαζί του. Μπορεί πάλι, παρά το ότι λειτουργούμε με ραντεβού, να χρειαστεί να περιμένουν κάποιοι αρκετή ώρα, γιατί υπάρχει κάτι έκτακτο ή επείγον, ή γιατί ο/η γιατρός που καθυστέρησε με κάτι σοβαρό στην κανονική του/της δουλειά. Πιστεύουμε ότι η όλη μας προσπάθεια αξίζει και την υπομονή σας μερικές φορές.

 Έχουμε ανάγκη εκτός από την ηθική στήριξη και την συμμετοχή όλων, με χρήσιμες παρατηρήσεις  και προτάσεις για την βελτίωση της λειτουργίας του κοινωνικού ιατρείου αλληλεγγύης. Επίσης μπορείτε και πρέπει, κυρίως εσείς οι ασθενείς, να είστε ταυτόχρονα  και εθελοντές και να βοηθάτε στη λειτουργία του ιατρείου ανάλογα με τις γνώσεις και τις ικανοτητές σας. Υπάρχουν ανάγκες σε καθαριότητα, ηλεκτρολογικά, υδραυλικά, βαψίματα κ.λ.π. Και πάνω από όλα υπάρχει ανάγκη για τη συμμετοχή σας στον αγώνα για να δημιουργηθεί και πάλι ένα πραγματικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας που θα παρέχει δωρεάν και σε όλους τους ανθρώπους πλήρη και ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.