Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

ένας    ΙΔΙΟΤΥΠΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ 


Ένα Εθνικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας το οποίο θέτει ως μοναδικό και αποκλειστικό κριτήριο για την πρόσβαση ασθενών στις υπηρεσίες του την ύπαρξη ασφαλιστικής κάλυψης, είναι εξ ορισμού αποτυχημένο. Είναι μάλιστα και απάνθρωπο όταν εφαρμόζεται σε μία χώρα όπου το ποσοστό ανεργίας αγγίζει το 30% και ο αριθμός των μεταναστών χωρίς έγγραφα υπολογίζεται σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο. Αυτό το Σύστημα Υγείας που δέχεται να εξυπηρετεί μόνο τους ασφαλισμένους πολίτες, αφήνει εντελώς έξω από οποιαδήποτε δυνατότητα περίθαλψης το ένα τρίτο (1/3) περίπου των κατοίκων της χώρας, γεγονός που βάζει σε πολύ σοβαρό κίνδυνο και την δημόσια υγεία.  
Η έλλειψη κρατικής προνοιακής και υγειονομικής πολιτικής για τους ανασφάλιστους δημιουργεί σοβαρά, μη αναστρέψιμα υγειονομικά ζητήματα σε ασθενείς με καταστρεπτικά νοσήματα, αφήνει εκτεθειμένο όλο τον πληθυσμό της χώρας και των επισκεπτών της σε λοιμώδη και μεταδοτικά νοσήματα και ακυρώνει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ισότιμης πρόσβασης στην Υγεία.  
Το σημαντικότερο όμως είναι, ότι δημιουργεί  αντικειμενική συνθήκη μη επιβίωσης, μια κοινωνική πραγματικότητα που δεν συνάδει με τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, του πολιτισμού, της αξιοπρέπειας, της δικαιοσύνης, της ισότητας καθώς και των αρχών της παγκόσμιας διακήρυξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων του παιδιού.  
Η οικονομική πολιτική των προηγούμενων ετών και του παρόντος οδήγησε στη συνθήκη οικονομικής αδυναμίας και ανεργίας χιλιάδες ασθενείς και κατέστησε αδύνατη την εξυπηρέτηση ιδιωτικών και επιχειρηματικών χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα η «επιδημία» των ανασφάλιστων ανθρώπων να παίρνει ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες διαστάσεις.  
Τα Κοινωνικά Ιατρεία που γεννήθηκαν εξαιτίας του αποκλεισμού από το ΕΣΥ των ανασφάλιστων, άνεργων και άπορων, δεν μπορούν και ούτε είναι στις επιδιώξεις τους να καλύψουν αυτή την τεράστια και επικίνδυνη υγειονομική τρύπα. Από την άλλη πλευρά όμως δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε το ένα τρίτο του πληθυσμού. Η λειτουργία των Ιατρείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανέδειξε ότι ο αριθμός των ανασφάλιστων ενηλίκων και παιδιών έχει αυξηθεί τραγικά τα τελευταία δύο χρόνια. Φτάνει τα επίπεδα επιδημίας και απειλεί σοβαρά την ατομική αλλά και την δημόσια υγεία. 
Βιώνοντας καθημερινά όλα τα ανωτέρω παίρνουμε την πρωτοβουλία και καταθέτουμε δημόσια μία πρόταση η οποία διαμορφώνεται ως εξής: 
- Πλήρη κάλυψη των ανασφάλιστων, όσον αφορά στην επείγουσα προσέλευση και την αντιμετώπιση στα ΤΕΠ, όλη τη διάρκεια της νοσηλείας εάν χρειαστεί, τις παρακλινικές εξετάσεις εντός και εκτός νοσοκομείου. Αυτές οι δυνατότητες ενώ προσφέρονται από τον Νόμο δεν εφαρμόζονται στην πράξη. 
- Δωρεάν νοσηλεία για επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις και νοσηλεία σε ΜΕΘ. 
- Πλήρη κάλυψη της παρακολούθησης της εγκύου - κλινικής, εργαστηριακής φαρμακευτικής και του προγεννητικού ελέγχου - κάλυψη του τοκετού φυσιολογικού ή με καισαρική τομή και της νοσηλείας του νεογνού σε τμήμα ή Μονάδα νεογνών. 
- Πλήρη κάλυψη της περίθαλψης, του απαιτούμενου εργαστηριακού ελέγχου και της φαρμακευτικής αγωγής των παιδιών και των ανηλίκων. 
- Δωρεάν και πλήρης εμβολιασμός όλων με την πλήρη ευθύνη του ΚΕΕΛΠΝΟ. 
- Δωρεάν κάλυψη της νοσηλείας και της φαρμακευτικής ενδο– και εξωνοσοκομειακής αγωγής σε λοιμώδη και μεταδοτικά νοσήματα.  
- Διαγραφή προηγούμενων χρεών φυσικών προσώπων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και συνέχιση ασφαλιστικής κάλυψης για νοσηλεία καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου της ανεργίας ή τουλάχιστον για μια τριετία, με ειδικό βιβλιάριο υγείας. Φαρμακευτική κάλυψη των δικαιούχων από τα φαρμακεία των νοσοκομείων καθώς και κάλυψη των παρακλινικών εξετάσεων από τα νοσοκομεία. 
- Δωρεάν ιατρική πρόσβαση στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, των χρονίως πασχόντων από καταστρεπτικά απειλητικά για τη ζωή νοσήματα (καρδιοπάθειες, σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, νεοπλασία, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, αιμοκάθαρση, περιτοναϊκή κάθαρση, ψύχωση, νόσο Altzheimer, γενετικά νοσήματα, νοητική και κινητική στέρηση, δωρεάν χημειοθεραπείες για καρκινοπαθείς.
- Ενημερωτικό φυλλάδιο διαθέσιμο σε όλα τα νοσοκομεία με τους όρους για έκδοση βιβλιαρίου πρόνοιας. 
Θεωρούμε ακόμη επιβεβλημένο να επαναλάβουμε το πάγιο αίτημά μας για τη ριζική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, αφού τελικά με τη σημερινή κατάστασή του καταλήγουν ακόμη και οι ασφαλισμένοι συμπολίτες μας πολλές φορές να βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα από τους ανασφάλιστους. 
Τα Κοινωνικά Ιατρεία πιστεύουν, ότι η Υγεία ατομική και δημόσια είναι υπόθεση της πολιτείας και δεν πρέπει να εγκαταλείπεται σε κινηματικές ή σε εθελοντικές δομές και δράσεις. Η βασικότερη επένδυση ενός κράτους είναι οι άνθρωποί του. Αυτοί είναι το κεφάλαιο. Η καλή τους υγεία είναι οι τόκοι και οι αποδόσεις ομολόγων. Η διατήρηση της αξιοπρεπούς ζωής, της υγείας και της παιδείας τους θα είναι αυτή που θα βάλει τις βάσεις για την ανάπτυξη, την αυτάρκεια, την ανεξαρτησία και συγχρόνως θα ακυρώσει τη συνθήκη που γεννά τη διαφθορά.